Vanliga frågor kring skolan och utbildningarna

Här har vi samlat svar på de frågor som ställs ofta till oss. Finns det frågor som inte blir besvarade nedan eller om det finns andra funderingar så kontakta gärna oss så hjälper vi till.

Folkhögskola – vad är det?

Folkhögskolan utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter. Något som utmärker folkhögskolan är samtalet och den studerandes aktiva deltagande i gruppen. Folkhögskolan strävar efter att ha mindre och sammanhållna studiegrupper och utgår från de studerandes behov, förkunskaper och erfarenheter.

Studiebesök, grupparbeten och studieresor är vanliga på folkhögskolorna.

Varje folkhögskola bestämmer själv sin verksamhet och profil.

Vilken profil har Götabro?

Örebro folkhögskola bedriver internatverksamhet och ger Bibelkurser på Götabro kursgård. Kurserna är fyra veckor, en termin eller ett läsår långa. Veckopraktik ingår i Bibeltermin och Lärjungaskolan. På Lärjungskolan ingår även nationell/internationell praktik under vårterminen.

Vilken policy har skolan?

  • Vi utgår från en helhetssyn på människan
  • Vi bejakar mångfalden och verkar för allas delaktighet
  • Våra deltagare skall få tillfälle att växa, mogna och få utrymme för funderingar över livet
  • Vi vill tillsammans skapa ett varmt och öppet studieklimat, där deltagarna blir sedda och hörda, respekterade och delaktiga, vilket en kristen människosyn ger uttryck för
  • Skolan är helt alkohol- och drogfri
  • Vi har även en IT-policy

 Finns det någon åldersgräns?

Den nedre åldersgränsen är 18 år (från och med det år du fyller 18 år). Det finns ingen övre åldersgräns!

Distansstudier – är det möjligt?

Nej. Kurserna är på heltid och du bor på internat under kurstiden.

En vanlig undervisningsdag

Under 26 Dagar och Lärjungaskolan läser deltagarna intensivt under fyra veckor, även på helger. Du bor på internat, boende och mat ingår i priset.

Under resten av Lärjungaskolan samt under Bibelterminen har deltagarna halvpension, dvs. frukost, förmiddagsfika och lunch. Bibelkursen är på heltid, måndag — fredag. Veckopraktiken ligger oftast under kvällar eller helger. Undervisning börjar för det mesta klockan 8.00 och slutar runt 15-16.

Under våren åker Lärjungaskolans deltagare ut på praktik.

Hur ansöker jag?

Du kan söka digitalt här på sidan eller skriva ut ansökningsblanketter och skicka dem per post tillsammans med ditt personliga brev, personbevis och betyg/intyg. Skicka till: Örebro Folkhögskola, Poesigatan 20 C, 703 71 Örebro.

Sista ansökningsdag – när är den?

Sista ansökningsdag för 26 Dagar och Lärjungaskolan är 15 april, om du skickar in senare behandlas din ansökan som en sen ansökan.

Bibelterminen söker du på hösten och kursen startar i januari.

Kan jag börja på vårterminen?

Bibelterminen som går på vårterminen har ansökningstid på höstterminen.

Krav för att bli antagen?

Vi gör en samlad bedömning av dina tidigare studier, kunskaper och erfarenheter. Du skickar med ett rekommendationsbrev. Läs mer under ansökan-anmälan.

Avgifter eller kostnader

Själva undervisningen är avgiftsfri.

Däremot får du betala en anmälningsavgift, internatboende,  kurslitteratur och studiematerial. Skolan har en avgift för gemensamma aktiviteter som täcker resor, biljetter vid aktiviteter och studiebesök.  Läs mer under Studieekonomi

Går det att få studiestöd?

Ja, utbildningen är studiemedelsberättigad. Till och med vårterminen det år du fyller 20 år får du studiehjälp. Från höstterminen det år du fyller 20 år kan du ansöka om studiemedel. För dig som inte är svensk medborgare råder andra regler. Besök CSN:s hemsida för ytterligare information om studiestöd. www.csn.se.

Hur söker jag studiestöd?

På ansökningsblanketten till oss kan du kryssa i att du vill ansöka om studiemedel. Om du har gjort det kommer du att få en förifylld blankett från CSN hemskickad med posten. Blanketten kommer om du blir antagen till kursen. Du väljer sedan om du vill låna pengar eller inte, fyll i och skriv under blanketten innan du skickar in den till CSN. Du som är under 20 år behöver inte ansöka om studiestöd hos CSN.

Om Inackorderingstillägg

Du kan få inackorderingstillägg om du läser en gymnasial utbildning på en folkhögskola och bor på skolans internat, läs mer på www.csn.se.

Skolan intygar vid kursstart att du har antagits till kursen, och bor på skolan.

Saknar du svar på din fråga?

Kontakta oss direkt via telefon eller e-post. Du hittar uppgifterna under ”Kontakt”.